مفاصل سفت و راهکار فیزیوتراپی در منزل
در این مقاله قصد داریم دلایل سفت شدن مفاصل و راهکار هایی را برای آن بیان کنیم که در صورت مشاهده هر یک باید سریعا فیزیوتراپی را آغاز کنید که برای انجام این کار مرکز پزشکی طب نو، فیزیوتراپی در منزل را به دست بهترین متخصصین مجرب برای شما انجام می دهد.
دلایل و راهکار هایی برای مفاصل سفت
- ۱) شما در حال مسن تر شدن هستید
همانند سن، غضروف مفاصل یعنی همان ماده اسفنجی که انتهای استخوان ها را حمایت می کند، کم کم شروع به خشک و سفت شدن می کند. همچنین با افزایش سن تولید مایه ساینویال ( مایع روان کننده مفصلی ) کمتر می شود، در نتیجه ممکن است مفاصل به راحتی تحرک نداشته باشند و مفاصل شروع به صدا کردن کنند. بهترین راه حل حرکت دادن می باشد چرا که مایع ساینوویال برای آن که بتواند مفصل را نرم و روان نگه دارد، نیازمند حرکت و جریان مستمر است.
- ۲) خشکی صبگاهی
وقتی شما می خوابید و ساعت ها بی حرکت هستید، حرکت مایع روان کننده مفاصل کم شده و به خوبی ایفای نقش نمی کند. شاید به همین خاطر می باشد که با مفاصل خشک و متورم از خواب بیدار می شوید. برای بهتر شدن این وضعیت سعی داشته باشید که در طول روز بیشتر تحرک کنید و بعد از بیدار شدن از خواب حرکات ساده مفصلی را انجام دهید. اگر علائم شما شدید می باشد باید فیزیوتراپی در منزل را آغاز کنید تا با انجام حرکات تخصصی طبق نظر فیزیوتراپیست خود بهبود یابید.
- ۳) آرتروز
به محل تلاقی دو انتهای استخوان مفصل گفته می شود که در اینجا دو انتها با ماده نرم، منعطف و لغزان به اسم غضروف پوشانده شده است. این ماده مانع سابیده شدن دو انتهای استخوان مفصل می شود. غضروف ممکن است در طول زمان یا در اثر آسیب رسیدن به آن از بین رود. وقتی این لایه غضروف کنار رود، دو سطح استخوان به یک دیگر صدمه زده و گاها موجب جدا شدن قطعات ریز استخوانی در مفصل می شود. این اتفاق باعث التهاب ، درد و تورم در مفصل خواهد شد.
- ۴) درمان آرتروز
برای درمان در مرحله اول ممکن است شما فعالیت هایی را که باعث تشدید درد می شود را محدود کنید. داروهای متعددی می توانند مشکلات شما را کاش دهند، در غیر این صورت امکان دارد پزشکتان تصمیم به تزریق مسقیم داروهای موثر تر به ناحیه مد نظر بگیرد. ممکن است شما جهت حمایت از مفاصل و جلوگیری از تخریب بیشتر، از مفاصل خود کمتر استفاده کنید که در این صورت عضلات شما ضعیف خواهند شد و این امر باعث کاهش اثر حمایتی عضلات روی مفاصل می شود. بهتر است علاوه بر فیزیوتراپی در منزل با مرکز خدمات پزشکی طب نو که مشکلات ناشی از رفت وآمد را خواهد کاست، از فیزیوتراپیست خود بخواهید تا تمرینات مفید و در عیل حال بی ضرر را به شما آموزش دهد تا در منزل انجام دهید.
بعضی از بیماران نیز نیازمند جراحی هستند که در این مورد پزشک شما تصمیم گیرنده خواهد بود.
- ۵) روماتیسم مفصلی
دستگاه ایمنی بدن از ما در برابر موجودات و مواد بیگانه و خارجی حفاظت می کند. در بعضی از موارد این دستگاه به پرده پوشاننده مفصلی ( ساینوویوم ) حمله می کند و باعث التهاب آن می شود که در این صورت ترشح ماده لغزنده از این پرده با اختلال خواهد شد. در مرحله بعدی مفصل دچار خشکی و سایش می شود. روماتیسم مفصلی یا رماتوئید آرتریت می تواند مفاصل مختلف شما مثل انگشتان، مچ و هر مفصل دیگری را بدون توجه به مقدار به کار گیری آن، درگیر کند. معمولا این بیماری موجب درد و سفتی دائمی و در مواردی بد شکلی مفصل می شود. گاها این بیماری به صورت خاموش و بدون علامت باقی مانده و به مرور فعال می شود. در مورد این بیماری نیز فیزیوتراپی در خط اول درمان می باشد. فیزیوتراپی در منزل با طب نو را خود بیمار با دریافت آموزش های لازم به صورت متمادی انجام خواهد داد.
- ۶) سایر بیماریهای التهابی مفاصل
آرتروز و روماتیسم مفصلی دو نوع از این بیماری ها هستند که ذکر شد. سایر بیماری ها نیز می توانند علایم مشابهی را ایجاد کنند که با انجام فیزیوتراپی در منزل به راحتی قابل درمان هستند:
- اسپوندیلیت انکیلوزان : این بیماری معمولا ستون فقرات شمارا درگیر می کند اما ممکن است باعث خشکی در مفصل لگن ( هیپ )، دستان و حتی انگشتان پای شما شود.
- نقرس: اولین نشانه این بیماری تجمع اسید اوریک در بدن است که معمولا بصورت گرم و متورم و دردناک شدن انگشت شست پا خود را نشان می دهد.
- التهاب عفونی مفصل : این اختلال معمولا به این صورت است که ابتدا عفونت در یک جای دیگر بدن وجود دارد و بعدا به یک مفصل بزرگ مثل مفصل لگن ( هیپ ) سرایت و نفوذ می کند که به آن آرتریت سپتیک گویند.
- ۷) تغییرات آب و هوایی
آیا تا به حال شده است که مادربزرگ شما بگوید که قرار است باد و باران شروع شود چرا که مفاصل او شروع به درد کرده است؟!!!!
حق با اوست. محققان مطمئن نیستند چرا این اتفاق می افتد اما این واقعیت است که درد مفاصل با تغییرات آب هوایی بد تر می شود. این پدیده بیشتر زمانی اتفاق می افتد که فشار جو کاهش می یابد، یعنی دقیقا قبل از شروع باد و باران !!!
- ۸) آسیب مفصلی
دو نوع از متدوال ترین آسیب های مفصلی که اشاره می کنیم هر دو علت التهابی دارند که معمولا در نتیجه استفاده های مکرر و بیش از حد به وجود می آیند.
- بورسیت( التهاب بورس ): بورس ها کیسه های پر از مایع های چرب مانند هستند که بین استخوان ها و سایر عناصر مثل عضلات قرار دارند و به عنوان بالشتک عمل می کنند. التهاب آن ها می تواند باعث سفتی و درد مفصل شود.
- تاندونیت یا لتهاب تاندون: التهاب تاندون به هر دلیلی مثل ضربه یا ساییده شدن در غلاف خود و … هم می تواند به عنوان دلیل درد و در مراحل بعدی سفتی مفصل شود.
در این مورد فیزیوتراپیست متخصص مرکز پزشکی طب نو با انجام معاینه و تست های لازم به منشا درد پی برده و با انجام فیزیوتراپی در منزل و آموزش های لازم روند پیشگیری را انجام می دهد.
- ۹) درمان آسیب های مفصلی
ریکاوری بعد از این آسیب ها آسان است. در اولین مرحله باید به مفصل آسیب دیده استراحت داد و داروهای ضد درد را شروع کرد. فیزیوتراپی درمنزل جهت بررسی اولیه و ارزیابی مفصل و ارائه توصیه های لازم مفید خواهد بود. ممکن است فیزیوتراپیست شما پوشیدن یک اسپیلنت یا ثابت کننده ( آتل ) و گذاشتن یخ یا سرما درمانی را ضروری بداند و در عین حال انجام بعضی حرکات و تمرینات را تجویز کند. اگر این اقدامات موثر نباشند ممکن است تزریق مستقیم یک داروی موثرتر به مفصل یا تاندون و بورس جهت کاهش درد و تورم لازم باشد.
- ۱۰) تمرینات بدنی
هر چه بیشتر تحرک داشته باشید کمتر دچار خشکی مفصلی خواهید شد. پیاده روی عصرانه و یا رسیدگی به باغ، گل و گیاه کمک کننده خواهد بود. با این تمرینات و تحرک بدنی شما عضلاتی قوی تر، مفاصلی با ثبات تر، استخوان هایی سفت تر، تعادلی بهبود یافته تر خواهید داشت و کالری بیشتری را خواهید سوزاند. تمرین رو به صورت ملایم شروع کنید تا آسیب نبینید. چنان چه حتی تمرینات ملایم باعث تشدید سفتی مفاصل شود با فیزیوتراپیست خود مشورت کنید تا برای روند فیزیوتراپی در منزل برای شما تصمیم مناسب را بگیرد.
- ۱۱) گرما درمانی
اگر مفاصل شما دارای سفتی مضاعف صبحگاهی هستند، دوش یا حمام گرم مفید خواهد بود. این کار باعث افزایش جریان خون در محل مفاصل شده و علاوه بر افزایش ترشح مایع مفصلی و حس تسکین دهی باعث کاهش سفتی مفصلی و روان تر شدن آن ها خواهد شد. همچنین شما می توانید با تهیه کیسه آب گرم از داروخانه در طول روز چندین بار از آن در محل مفاصل مد نظر استفاده کنید. برای این کار کیسه آب گرم را به واسطه یک حوله در محل مفصل قرار داده و ۱۵ الی ۲۰ دقیقه نگه دارید و بعد از آن مفصل را مرتبا خم و صاف کرده و حرکت دهید.
- ۱۲) سرما درمانی
سرما درمانی باعث کاهش درد مفصلی می شود. این کار سبب تنگ شدن رگ های خونی شده و با کاهش جریان خون، تورم را کاهش می دهد. این روش علاوه بر این که در ۲۴ ساعت اولیه آسیب ها انجام می شود، در تورم های مزمن نیز کاربرد دارد. شما می توانید با خرید پک های سرما درمانی از داروخانه و منجمد کردن آن در فریزر این کار را انجام دهید. برای جلوگیری از آسیب پوست حتما از یک لایه حوله استفاده نموده و حداکثر ۲۰ دقیقه در هر بار این کار را انجام دهید.
در چه مواردی باید به پزشک مراجعه کرد و فیزیوتراپی در منزل را آغاز نمود
- درد شدید مفاصل
- آسیب شدید
- بد شکلی و کج شدن مفصل
- غیر قابل استفاده شدن مفصل
- تورم ناگهانی مفصل
ما در مرکز خدمات در منزل طب نو آماده اعزام متخصصین جهت فیزیوتراپی در منزل هستیم. فقط کافیست با ما تماس برقرار کنید.
- قبلی
- بعدی >>