شکستگی مفصل لگن (هیپ) و توصیه های فیزیوتراپی
این مفصل ( هیپ) حرکت را به جلو، عقب و پهلو ممکن کرده و یک مفصل گوی و کاسه است. گوی انتهای فوقانی استخوان ران و کاسه، فرو رفتگی لگن است. معمولا به شکستگی انتهای بالای استخوان ران شکستگی هیپ می گویند.
شکستگی هیپ در سالمندان
اگرچه شکستگی در هر سنی می تواند رخ دهد اما در سالمندی به علت کاهش چگالی استخوان ها و ترد تر شدن آن ها احتمال شکستگی افزایش می یابد. بهترین راه پیشگیری از شکستگی لگن، توجه به راهکارهای موثر در پیشگیری از افتادن است.
در صورت بروز این مشکل بهترین راه معالجه استفاده از فیزیوتراپی در منزل است تا بهبود فرد به صورت تدریجی حاصل شود.
علایم شکستگی مفصل لگن
• درد
• ناتوانی در حرکت
• کوتاهی پای آسیب دیده نسبت به پای دیگر
• چرخش پای شکسته نسبت به حالت طبیعی پای دیگر
تقریبا در همه موارد یک عامل خارجی باعث درد است مثل افتادن یا تصادف. در موارد بسیار نادر، ممکن است شکستگی بدون وجود عامل درد خارجی صورت گیرد که در این مورد خود فرد حس در هم رفتن استخوان را خواهد داشت.
درمان شکستگی هیپ
اولین اقدام با شماره گیری اورژانس ۱۱۵ آغاز می شود. هیچ راه درمانی خاصی در منزل برای بیمار وجود نداشته و حتما باید بیمار به بیمارستان منقل شود. عوامل اورژانس با داشتن تجهیزات لازم برای بلند کردن و انتقال فرد آسیب دیده به بیمارستان، بدون تجربه درد، مهارت خاصی دارند. پس در امر انتقال بیمار این کار را به عوامل ۱۱۵ واگذار کنید. تا زمانی که عوامل اورژانس به محل برسند، دستورالعمل های آن ها را حدی بگیرید، فرد آسیب دیده را با جایگذاری بالش ها و لوازم راحتی در بهترین وضعیت بدون درد قرار دهید، از خوردن و آشامیدن فرد جلوگیری کنید.
فیزیوتراپی مفصل لگن بعد از انجام عمل
با توجه به نوع و محل شکستگی، جراح شما عمل ثابت سازی قطعات استخوانی را انجام خواهد داد. با توجه به نظر پزشک، شما می توانید به کمک معالجه گر بعد از گذراندن مراحل درمانی لازم فیزیوتراپی در منزل، بعد ازچند روز، از تخت خود خارج شده و اولین قدم های خود را بردارید. ممکن است با توجه به شرایط، قبل از شروع راه اندازی، فیزیوتراپیست تمرینات لازم را به شما تجویز کند:
حرکت مچ پا
تمرین پمپینگ مچ پا یک تمرین بسیار ساده و در عین حال بسیار ضروری است. این تمرین بعد از همه جراحی ها و بیهوشی ها و حتی در کما باید برای بیمار انجام شود. این حرکت به این صورت است که فرد مچ پای خود را به سمت کف پای خود و بالا به صورت متناوب حرکت می دهد. این تمرین باعث بهبود جربان خون در عروق پا شده و از لخته شدن خون جلوگیری می کند. قابل ذکر است که حرکت خون در عروق پا ها عمدتا از طریق حرکت عضلات پا تسهیل می شود و با بی حرکتی احتمال لخته شدن آن کاهش می یابد.
پل بزنید
این حرکت باعث تقویت عضلات باسن یا سرینی خواهد شد که برای بلند شدن از تخت و صندلی و همچنین پیاده روی در سربالایی بسیار حیاتی است. باسن خود را سفت کرده و سعی در بلند کردن کنید. حتی در صورت عدم موفقیت در بلند کردن آن، تلاش برای سفت کردن به مدت ۳ ثانیه کافیست.
بلند کردن پا از جانب
این تمرین را با خوابیدن به پهلوی سالم و بلند کردن پای عمل شده از پهلو انجام دهید. این کار باعث تقویت عضلات خارجی لگن شده و از تلو تلو خوردن شما در حین راه رفتن جلو گیری خواهد کرد.
بلند کردن پا به صورت صاف از جلو
به صورت طاق باز بخوابید. با سفت کردن ماهیچه جلوی رای از خم شدن زانوی خود جلو گیری کنید. در این حال پای خود را به صورت صاف به اندازه ۴۵ درجه بالا آورده و بعد از شمارش تا ۵ ثانیه به آرامی پایین بیاورید. این کار باعث تقویت عضله چهار سر جلوی ران شما شده و از خالی کردن زانو در حین راه رفتن جلو گیری می کند.
در حالت نشسته زانوی خود را صاف کنید
بر روی یک صندلی نشسته و زانوی خود را در حالت قائمه قرار دهید. به آرامی زانو خود را صاف کرده و پا را بالا آورید. بعد از ۵ ثانیه به آرامی پای خود را پایین آورید. در صورتی که این کار برایتان خیلی راحت است می توانید یک وزنه به مچ پای خود ببندید.
دور کردن پاها از هم
به صورت طاق باز بخوابید و پای درگیر را از پای خود دور کرده و از هم باز کنید . این کار را به مدت ۱۰ دقیقه و ۵ وعده در طول روز انجام دهید. این کار باعث روان شدن مفصل و رفع سفتی عضلانی مفصل خواهد شد.
درحالت استاده زانوی خود را خم کنید