فلج صورت و مداوا با کادرمانی و فیزیوتراپی
فلج صورت و یا به عبارتی فلج بل از جمله عوارض هایی می باشد که با کاردرمانی در منزل و فیزیوتراپی در منزل قابل مداوا می باشد. این بیماری کاملا ناگهانی اتفاق می افتد و برخی اعصاب موجود در صورت را به صورت موقت فلج می کند. این بیماری در عصب های هفتم صورت به وجود می آید و در اکثر مواقع یک سمت از صورت را تحت تاثیر قرار می دهد و آن را به طرف پایین و به حالت افتاده در می آورد. این عوارض در تمامی افراد با هر جنسیتی، هر سنی، هر شیوه ای در زندگی، هر میزان از تحصیلات، هر منطقه ی جغرافیایی که در آن ساکن هستند و مانند این ها ممکن است که اتفاق افتد.
فلج صورت ایجاد یک اختلال بسیار جدی تر را هشدار می دهد و باید به سرعت دلیل آن تعیین شود. برای تشخیص علت پزشک از شیوه هایی مانند ام آر آی مغز، سی تی اسکن و الکترومیوگرافی عصب هفتم بهره می برد و به سرعت کاردرمانی و فیزیوتراپی را آغاز می کند.
چه عواملی باعث بروز فلج صورت می شود
عوامل بروز چنین بیماری را باید بدانید و در صورت مشاهده آن ها باید سریعا به دکتر مراجعه نمایید و یا تنها با یک تماس با مرکز خدمات پزشکی طب نو، پزشک را به منزل خود فرا خوانید و بعد از ویزیت توسط متخصصان، فیزیوتراپی در منزل و کاردرمانی در منزل را آغاز کنید.
عواملی زیادی وجود دارد که باعث بروز چنین عواملی می شود از جمله ضربه خوردن به صورت، قرار گرفتن به صورت طولانی مدت در برابر هوایی که بسیار گرم و یا بسیار سرد می باشد، رخداد حادثه های ناگهانی مانند تصادف، قرار گیری در برابر فشار آب، مبتلا شدن به بیماری هایی از نوع ویروسی و دیگر عواملی مشابه که در عملکرد ریشه های اعصاب اختلال ایجاد می کند، سبب بروز فلج صورت می شود.
علائم فلج صورت چیست
این بیماری دارای عوارضی می باشد که اگر به سرعت مداوا نشود یعنی از کاردرمانی در منزل و فیزیوتراپی در منزل و یا در مجموعه های مخصوص پزشکی که از موثر ترین راه های مداوا شناخته شده اند، استفاده نشود، مشکلات جدی تری را برای شما به وجود می آورد از جمله ی آن ها این می باشد که در یک سمت صورت احساس ضعف وجود دارد، عضله های صورت به مدتی کوتاه منقبض می شوند، فرم طبیعی از صورت را تحت تاثیر قرار می دهند، لب و پلک دچار افتادگی می شود، آب دهان فرد شروع به سرازیر شدن می کند و در پی آن دهان وی خشک می شود، در چشم ها احساس خشکی به وجود می آید، در حس چشایی و بلع غذا اختلال ایجاد می شود، بیمار در تکلم خود دچار مشکل می شود، سردرد به سراغ فرد می آید، سبب بروز چین و چروک در پوست شخص می شود و عواملی مشابه این ها در فرد قابل مشاهده می باشد.
درمان فلج صورت با فیزیوتراپی و کاردرمانی
افراد مبتلا به این بیماری در بیشتر مواقع با فیزیوتراپی و کاردرمانی مداوا می شوند و در طی مدت چند هفته تا چند ماه بهبود می یابند.
فیزیوتراپیست به منظور عدم تشدید انقباضات، نرمش هایی را به صورت کاملا تخصصی تنظیم می کند و ماساژ درمانی را برای وی آغاز می کند و شیوه صحیح انجام آن را به بیمار نیز آموزش می دهد تا هر چه سریع تر بهبود یابد. انجام این ماساژ ها درد ها را تسکین داده و کمک بسیار بزرگی برای بازگشت هر چه زودتر عضله های صورت به حالت طبیعی می باشد.
همچنین در مواردی با تشخیص درمانگر کورتیکواستروئیدهای خوراکی مانند پردنیزولون برای بیمار تجویز می شود تا التهاب ها کاهش یابند و استفاده از کمپرس گرم به بیمار توصیه می شود. اگر بیماری های ویروسی چنین عارضه ای را به وجود آورده باشد، داروهای از نوع ضد ویروس برای بیمار تجویز می شود.
برای راحتی در طول مداوا می توان از خدمات در خانه استفاده کرد و توسط یک پزشک متخصص فیزیوتراپی در منزل و کاردرمانی در منزل را برای بهبود انجام داد.
در مواردی دیده شده است که فرد قادر به بستن چشم خود نمی باشد و همین موضوع سبب خشک شدن چشم وی شده است، در چنین شرایطی فیزیوتراپیست استفاده کردن از قطره های مخصوص چشم را برای وی تجویز می کند و استفاده از عینک و چشم بند را به آن ها توصیه می کند.
اگر این عوارض در بلع و تکلم مشکل جدی را به وجود آورده است باید حتما از شیوه گفتاردرمانی برای معالجه آن ها استفاده شود.