مرکز خدمات پزشکی طب نو

فیزیوتراپی در منزل 

فیزیوتراپی رباط صلیبی خلفی PCL

فیزیوتراپی رباط صلیبی خلفی PCL

 

آسیب رباط صلیبی خلفی PCL می تواند به صورت کشیدگی آن یا پارگی رباط صلیبی خلفی اتفاق افتد. رباط صلیبی خلفی ضخامتی حدود دوبرابر رباط صلیبی قدامی داشته و آسیب آن نسبت به آسیب رباط صلیبی قدامی ACL کمتر شایع است اما به هر حال در افراد جوان ورزشکار یا در حوادثی مثل تصادف و افتادن از ارتفاع دیده می شود. در این مقاله قصد داریم درباره آسیب رباط صلیبی خلفی صحبت کرده و تمرینات فیزیوتراپی در منزل و باشگاه  را شرح دهیم. قطعا افزایش دانش فرد نسبت به ماهیت زانو و رباط صلیبی و همچنین مکانیسم های آسیب رباط موجب کاهش احتمال صدمات مفصلی خواهد شد. این مطالب توسط فیزیوتراپیست مرکز طب نو به صورت تخصصی نوشته شده و صرفا جهت افزایش آگاهی شما عزیزان است. بدیهی است جهت درمان آسیب رباط صلیبی باید به صورت دقیق توسط فیزیوتراپیست معاینه شده و برنامه فیزیوتراپی منحصر به خود را دریافت کنید.

 

ساختار رباط صلیبی خلفی

رباط صلیبی خلفی یکی از دو رباط صلیبی زانو است که وظیفه ی حفظ ثبات زانو را بر عهده دارد. رباط های صلیبی در جهت قدامی و خلفی از وارد آمدن آسیب به زانو جلوگیری می کنند. رباط صلیبی خلفی از حرکت استخوان ساق پا نسبت به استخوان را به سمت عقب جلوگیری کرده و همچنین در جلوگیری از چرخش این دو استخوان نیز نقش دارد. مکانیسم آسیب رباط صلیبی خلفی نیز همین است، یعنی فشار شدید بر ساق پا به سمت عقب یا فشار شدید به استخوان ران به سمت جلو به همراه چرخش و تحمیل وزن فرد بر روی زانو. در فیزیوتراپی رباط صلیبی همیشه به ورزشکاران این نکات مهم را آموزش می دهیم تا از وقوع آسیب پیشگیری شود.

 

درجه آسیب رباط صلیبی خلفی PCL

 

 

آسیب های رباط صلیبی می توان در شدت ها و درجات مختلف روی دهد که می توان آن ها را در سه درجه تقسیم بندی کرد:

  • گرید 1 : آسیب در حد میکیروسکوپیک بوده و موجب پارگی های ریز در رشته های رباط می شود. اکثرا به علت کشیدگی رباط صلیبی به وجود آمده اما رباط هنوز می تواند به عملکرد خود در حفظ ثبات زانو ادامه دهد اما نیاز به فیزیوتراپی رباط صلیبی دارد.

 

 

  • گرید 2 : پارگی نسبی در رباط اتفاق افتاده و موجب درد و تورم زانو و احساس ضعف و خالی کردن زانو به وجود می آید. انجام فیزیوتراپی زانو در این حالت بسیار ضروری است.

 

 

  • گرید 3  : پارگی کامل رباط اتفاق افتاده و معمولا به همراه آن، آسیب رباط صلیبی قدامی و رباط های جانبی نیز اتفاق می افتد. انجام جراحی رباط صلیبی خلفی در این حالت تنها راه درمان است.

 

 فیزیوتراپی رباط صلیبی و گرید پارگی

 

 

معاینات فیزیوتراپی آسیب رباط صلیبی خلفی

 

 

  • آسیب ایزوله:

علائم آسیب رباط صلیبی خلفی حداقل بوده و حتی ممکن است فرد متوجه آسیب خود نشود. درد و تورم زانو بسیار کم است و بی ثباتی و محدودیت دامنه حرکتی زانو مشاهده نمی شود. فرد در این حالت تقریبا الگوی راه رفتن طبیعی دارد. در این حالت بهتر است به فیزیوتراپی مراجعه کرده و آموزش های لازم را دریافت کنید تا درمان رباط صلیبی خلفی به نحو احسن اتفاق افتد.

 

  • آسیب ترکیبی:

در این حالت آسیب به صورت ترکیبی بوده و ممکن است اتفاقات دیگری نیز مثل آسیب رباط صلیبی قدامی ، مینیسک و غیره رخ داده باشد.بسته به نوع و گستردگی آسیب می تواند علائم مختلفی وجود داشته باشد مثل تورم زانو ، درد زانو، بی ثباتی زانو و محدودیت حرکتی یا قفل شدن زانو. ممکن است کوفتگی و یا کبود شدن در اطراف زانو و یا حتی در ساق پا نیز دیده شود. در این حالت ، فرد ، الگوی راه رفتن طبیعی نداشته و به صورت لنگام راه می رود. در این نوع آسیب انجام فیزیوتراپی زانو بسیار مهم و حیاتی است زیرا ممکن است سهل انگاری باعث به وجود امدن سایر مشکلات مثل آرتروز زانو شود. در این وضعیت فیزیوتراپیست شما، به موضوع یک نگاه کلی داشته و در کنار کارهای لازم برای رباط صلیبی خلفی ، فیزیوتراپی رباط صلیبی قدامی را هم مد نظر قرار می دهد.

 

 

آسیب رباط صلیبی خلفی مزمن

 

در صورتی که درمان لازم از جمله فیزیوتراپی رباط صلیبی خلفی به موقع و دقیق انجام نشود ممکن است آسیب، مزمن شود. مزمن یعنی طولانی مدت و همیشگی. اصطلاحا آسیب در زانو جا خوش کند. شکایت عمده این بیماران ، احساس ناراحتی در تحمل وزن خود در حالت زانوی نیمه خمیده است مثل اسکات زدن یا خم شدن و استفاده از دستشویی ایرانی. درد زانو در هنگام پیاده روی های طولانی مدت ، نیز دز این بیماران گزارش می شود. این عزیزان حین مراجعه به کلینیک یا حین فیزیوتراپی زانو از حس خالی کردن و بی ثباتی زانو شکایت دارند. ممکن است صداهای غیرطبیعی مثل کلیک در حین خم و راست شدن زانو شنیده شود که این مسئله به خاطر عملکرد ضعیف مفصل است که موجب افزایش اصطکاک زانو و آرتروز زودرس می شود. بسته به شدت درگیری ، گاها بیماران در مراجعه به فیزیوتراپی تورم زانو و خشکی آن را گزارش می دهند.

خواندن 268 دفعه
طراحی سایت طراحی سایت طراحی سایت طراحی سایت