فیزیوتراپی بعد از شکستگی
اگر شما دچار شکستگی استخوانی شده اید فیزیوتراپی در منزل در این شرایط اصلی ترین درمان شماست. فیزیوتراپیست می تواند به شما کمک کند دامنه طبیعی حرکت خود را دوباره به دست آورید و عضلاتتان طول نرمال و قدرت خود را از دست ندهند. شما در این شرایط نیاز به مراقبت های پزشکی ویژه و برنامه توانبخشی موثر دارید، که استخوان در راستای طبیعی خودش جوش بخورد و عضلات اطراف شکستگی، قدرت خود را از دست ندهند و عملکرد طبیعی آن مفصل و مفاصل اطراف حفظ شود.
بعد از بروز اتفاقات از این قبیل معمولا پزشک محل آن و مفاصل مربوطه را توسط گچ یا فیکساتورهای مخصوص خارجی بی حرکت می کند یا به وسیله فیکساتورهای داخلی مثل پین و پلاک فیکس می کند. این فیکساتورها کمک می کنند استخوان در راستای مناسب خود جوش بخورد. سپس برنامه توانبخشی در منزل به شما کمک می کند با انجام تمرینات و حرکات مناسب علاوه بر تقویت عضلات و حفظ عملکرد طبیعی، استخوان شکسته شده جوش بخورد. مثلا شانه یا آرنجی که می شکند، معمولا یک سری مفاصل بی حرکت می شوند و نیاز دارید تمرینات انقباضی عضلات مرتبط را یاد بگیرید که دچار بی حرکتی بعد ترمیم نشوید. فیزیوتراپیست شما این تمرینات را به شما آموزش خواهد داد.
فیزیوتراپی بعد از شکستگی را از چه زمانی آغاز کنیم
درست بعد از شکستگی باید این راه مداوا آغاز می شود. معالجه گر به شما یاد می دهد چگونه با انجام تمرینات ویژه به بهبودی سریع تر خود کمک کنید. شما ممکن است در بازه های زمانی متفاوتی با درمانگر خود در ارتباط باشید. در واقع از روزی که در بیمارستان هستید توانبخشی شما آغاز می شود.
شروع توانبخشی در بیمارستان
بعد از شکستگی استخوان، در بیمارستان معالجه گر شما را معاینه می کند. اگر اندام تحتانی مثل ساق یا مچ پا شکسته باشد، به شما آموزش می دهد چگونه با وسایل کمکی مثل عصا و کراچ راه بروید. وی به شما آموزش میدهد چگونه بنشینید چگونه برخیزید چگونه از پله ها بالا و پایین بروید چگونه عصا یا کراچ را به دست گیرید و نحوه وزن اندازی خود را تنظیم کنید. سوالات موجود در ذهنتان را از او بپرسید و به یاد داشته باشید که انجام یک مهارت جدید نیاز به تمرین ویژه و تکرار دارد. در حضور او، تمرینات را تکرار کنید که به درستی انجام شود. بعد از ایجاد شکستگی اندام تحتانی، دکتر به شما خواهد گفت که چند درصد وزنتان را روی پای آسیب دیده بیاندازید.
اگر شکستگی بازو داشته باشید ممکن است آن را روی شانه شما بی حرکت کنند. فیزیوتراپیست به شما آموزش می دهد که چگونه دستتان را در حلقه آویزان شده از شانه هایتان نگه دارید و چه حرکت هایی را می توانید انجام دهید.
ادامه روند درمانی در خانه
زمانی که شما از بیمارستان ترخیص می شوید و به خانه برمی گردید، پزشک شما ممکن است فیزیوتراپی را برای شما تجویز کند. انجام این روش درمانی برای بیمارانی که آسیب جدی دیده اند یا وقت و توانایی کافی برای رفتن به مراکز را ندارند خیلی موثراست.
درمانگر شما استفاده از وسایل منزل و محیط پیرامون را به شما آموزش می دهد و به شما کمک می کند با عملکرد مناسب به زندگی خود با کیفیت بیشتر با وجود شکستگی ادامه دهید. علاوه بر این ممکن است وی تمریناتی طراحی کند که به تقویت عضلات کمک کند.
اگر ساق پا یا مچ پایتان شکسته است، ممکن است دکترتان یک سری قوانین خاص وزن اندازی تنظیم کند که باید حتما طبق آن عمل کنید تا به بهبود هرچه سریع تر محل آسیب دیده و عملکردتان کمک کنید. نباید فشار و استرس خاصی روی محل آسیب دیده وارد شود. برای شکستگی اندام فوقانی مثل شانه و آرنج یا بازو معمولا اندام در حالت تعلیق قرار می گیرد که تحت فشار و استرس نباشد. فیزیوتراپی در منزل به شما کمک می کند بتوانید در محیط پیرامونتان به راحتی رفت و آمد کنید بدون این که آسیبی به محل صدمه دیده وارد شود، کافیست به توصیه هایی که به شما می شود گوش دهید.
مراجعه به کلینیک ها و مراکز فیزیوتراپی
زمانی که شما وقت و توانایی لازم برای خارج شدن از منزل را دارید می توانید به مراکز برای ادامه روند درمانی خود مراجعه کنید. معمولا در این مرحله تمرینات سخت تر و با مقاومت بیشتر طراحی می شود و به تعادل و قدرت هر چه بیشتر شما اهمیت بیشتری داده می شود، در این فاز معمولا موبیلیزیشن که نوعی تکنیک تخصصی است شروع می شود و به افزایش دامنه بیش تر کمک خواهد شد. همچنان به قوانین وزن اندازی دقت کنید و طبق دستور پیش روید. معمولا اولین جلسه در کلینیک فیزیوتراپی ارزیابی و معاینه صورت می گیرد و بر اساس وضعیتتان برنامه درمانی توانبخشی تنظیم می شود. فیزیوتراپیست شما براساس معاینه این موارد را اندازه گیری می کند:
دامنه حرکتی
قدرت عضلانی
شدت درد
انعطاف پذیری
تورم
راه رفتن (برای شکستگی های اندام تحتانی)
عملکرد کلی و حرکتی حین مداوای شکستگی
درمانگر بعد از اطلاعات حاصل از ارزیابی، می تواند با استراتژی مخصوص خودتان توانبخشی را برنامه ریزی کند. این تکنیک که برای مداوا بعد از شکستگی موثر می باشد، معمولا روی تاثیرات منفی بی حرکتی مفصل در گیر و حتی مفاصل اطرافش تمرکز می کند. اگر اندام تحتانی شما شکسته است شده اید معالجه گر می تواند به شما کمک کند به کمک وسایل کمکی مثل واکر، کراچ و عصا راه بروید و آن ها را متناسب با خودتان تنظیم کنید.
مدالیته ها و تکنیک های فیزیوتراپی باعث می شود درد و تورم شما کاهش یابد. دستگاه استیمولاتور و اولتراسوند به عضلات شما کمک می کند آمادگی خود را از دست ندهید و با انجام تمرینات بعد از آن توانایی بیش تر و بیش تری به دست آورید. اگر شکستگی شما با فیکساتورهای داخلی بی حرکت شده باشد به احتمال زیاد بعد از ترمیم بافت استخوانی یک سری چسبندگی هایی در بافت نرم و عضلانی خواهید داشت که تنها با فیزیوتراپی درمان می شود. این چسبندگی ها ممکن است درد و بی حرکتی را حتی بعد از ترمیم قسمت صدمه دیده به همراه داشته باشند که ممکن است معالجه گر شما برای حل این مسیله از درای نیدلینگ یا سوزن خشک استفاده کند که تاثیر به سزایی خواهد داشت. علاوه بر آن انجام ماساژ مخصوص به درمان این چسبندگی بعد از شکستگی کمک خواهد کرد.
با پزشک و درمانگر در ارتباط باشید و کلیه تمرینات حرکتی را مطابق برنامه انجام دهید.
هر شکستگی چه قدر طول می کشد
انواع شکستگی ها متفاوت است و نحوه ترمیم آن ها در سیستم بدنی هر شخص ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی فرایند ترمیم حدود هشت هفته طول می کشد و شما باید طی 12 هفته به وضعیت طبیعی خود برسید. در این شش یا هشت هفته باید تحت فیزیوتراپی باشید و بعد از آن آموزش های لازم را به خوبی اجرا کنید تا به وضعیت طبیعی خود برگردید.
به یاد داشته باشید که شکستگی می تواند دردناک باشد یا یک سری ناتوانی هایی ایجاد کند اما اگر از روزاول تحت نظر فیزیوتراپیست باشید و برنامه توانبخشی خود را جدی بگیرید خیلی سریع بهبود خواهید یافت و عوارض حاصل از آن به حداقل خواهد رسید. انجام تمرینات به طور دقیق و مرتب، حوصله و انگیزه زیادی می خواهد که شما می توانید با جلسات فیزیوتراپی در منزل این کار را برای خود راحت تر کنید.