مرکز خدمات پزشکی طب نو

فیزیوتراپی در منزل 

مدیریت نقاط حساس فیبرومیالژیا

نقاط حساس فیبرومیالژیا را مدیریت کنید

فیبرومیالژیا بیماری است که در آن در تمام نقاط بدن درد پخش می شود. این حالت طولانی مدت بوده و شدت علایم متغییر است. هرچند دانش زیادی در این زمینه وجود ندارد، مطابق با کارهای کلینیک Mayo، محققان دریافتند که این بیماری ممکن است در اثر ایجاد اختلالی در نحوه پردازش پیام های درد در مغز که سبب بر هم خوردن تعادل شیمیایی مواد می شود ایجاد گردد. یکی از علایم این بیماری درد در اکثر نواحی بدن است. پزشکان برخی مناطق از بدن بیماران را مشخص کرده اند که حساس می باشند.

نقاط حساس بدن این بیماران

نقاط حساس مناطقی هستند که در اثر فشار دردناک می شوند و گاها به نام نقاط برانگیزنده خوانده می شوند. نقاط برانگیزنده قسمت هایی از بدن هستند که در اثر ایجاد فشار در آن قسمت، در نقاط دیگری ایجاد درد می کنند. مثلا در اثر ایجاد فشار در آرنج، دست شما درد می گیرد. برخی بیماران فیبرومیالژیا هر دوی نقاط حساس و برانگیزنده را دارند.

نقاط حساس در هر دو سمت بدن وجود دارند و شامل نقاط زیر هستند:

قسمت بالایی قفسه سینه، پشت دست، قسمت خارجی آرنج، زانو، لگن و قسمت فوقانی شانه.

شخص مبتلا به این بیماری ممکن است درد ثابتی را تجربه نکند و درد در نقاط مختلف بدن چرخش کند. نقاط حساس در سایر بیماری ها مثل پلی میالژیا نیز وجود دارند اما دردی که در فیبرومیالژیا وجود دارد گسترده تر و شدید تر است. بیماری های روماتیسمی و درد ناحیه ای مثل بیماری لایم، آرتروز و لوپوس می توانند علایم مشابه فیبرومیالژیا داشته باشند. در گذشته پزشکان وجود 18 نقطه حساس در بدن را دلیل بر وجود این عارضه می دانستند.
برای تشخیص مناسب، بیماران باید حداقل در 11 نقطه از آن 18 نقطه حساسیت داشته باشند. در سال های اخیر معیار نقاط حساس استفاده نمی شود و کالج روماتولوژی آمریکا معیاری مناسب برای تشخیص ارائه کرده است که این معیار شامل درد گسترده به همراه سایر علایم است.

سایر علائم بیماری

بیماران همراه با درد گسترده، سر درد، اختلال خواب، خستگی، افسردگی، دلواپسی و عدم تمرکز دارند. علائم در برخی بیماران پررنگ  و در برخی کم رنگ بوده و منحصر به افراد هستند به طوری که با تست خاصی قابل شناسایی نیست.
به دلیل این که تشخیص بسیار مشکل است باید با پزشک ماهر و آشنا به فیبرومیالژیا مشورت کرد و چون علائم این بیماری مخفی اند زمان مناسب برای رفتن نزد پزشک مشخص نیست. در صورتی که شخصی بیش از یک هفته درد در تمامی بدن و خصوصا اختلال خواب یا عدم تمرکز را حس کند باید به تکنسین های علوم پزشکی مراجعه کند.

مشکلات ناشی از بیماری

فیبرومیالژیا بیماری نیست که جان انسان را به خطر بیاندازد اما می تواند عملکرد روزانه افراد را مشکل کند. کار، خانواده و زندگی اجتماعی می تواند درگیر شود. در نتیجه دست و پنجه نرم کردن با آن سخت است. افسردگی و دلواپسی ازجمله مشکلات دیگر خواهند بود. اختلال در انجام فعالیت های روزمره می تواند سبب مشکلات احساسی شود.

درمان این بیماری

در حال حاضر برای مداوای فیبرومیالژِی راهی وجود ندارد ولی درمان ها و استراتژی هایی برای کاهش علایم و بهبود زندگی روزمره وجود دارند.

انواعی از دارو ها بسیار کمک کننده خواهند بود ازجمله داروهای زیر که طبقه بندی شده اند:

دارو های ضد درد: دارو های بدون نسخه مثل استامینوفن مناسب اند. سازمان غذا و داروی آمریکا داروهای مناسبی پیشنهاد کرده است مثل میلناسیپران و دولوکستین که با ایجاد تغییر شیمیایی در مغز درد را تسکین می دهند. داروی پرگابالین سلولهای عصبی انتقال دهنده  درد را بلوکه می کنند.
داروهای متعادل کننده ی خواب: داروهای بدون نسخه و با نسخه بسیاری برای درمان اختلال خواب در اثر فیبرومیالژیا استفاده می شوند.
دارو های ضد افسردگی: در برخی موارد این داروها علائمی مثل اختلال خواب و افسردگی و دلواپسی را بهبود می بخشند.

به علت وجود درد گسترده، برخی بیماران ممکن است به داروها وابسته شوند. به علت احتمال وابستگی به دارو، پزشکان داروهای خواب آور تجویز نمی کنند.

تکنیک های خود درمانی و درمان خانگی

علاوه بر دارو ها، درمان های مکمل مثل ماساژ درمانی، طب سوزنی، فیزیوتراپی در منزل و یوگا برای بیماران بسیار مفید هستند.

همچنین تعدادی راه کار ها برای کاهش علایم در خانه وجود دارند که شامل:

ورزش: مطابق با انجمن ملی فیبرومیالژیا، ورزش برای بیماران توصیه می شود. ورزش هوازی مانند پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری می توانند علایم را بهبود بخشند. بهتر است آهسته شروع کنید و رفته رفته شدت تمرینات را بالا ببرید.
برنامه ریزی برای خواب و منظم کردن عادت خواب: خوابیدن و بیدار شدن روزانه در ساعت مشخص می تواند الگوی خواب را منظم کند. اجتناب از خوردن کافئین قبل از خواب توصیه می شود.
پیدا کردن زمانی برای آرامش: بهتر است هر روز زمانی برای آرامش و راحتی خود اختصاص دهید. تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا می توانند مفید باشند. تمدد اعصاب می تواند خستگی و درد را کاهش دهد.
کمک گرفتن: تحمل وضعیت بیماری برای مدت طولانی کار ساده ای نیست. کمک خواستن از خانواده و دوستان و در صورت نیاز کمک گرفتن از افراد متخصص بسیار موثر خواهد بود. گروه های خاص مانند انجمن ملی فیبرومیالژیا برای حمایت از شما وجود دارند.

در صورت تمایل می توانید به نوشته های مربوط به فیبرومیالژیا در زنان و راهکار های درمانی آن از بخش موارد مرتبط که در انتهای همین صفحه برای شما قرار داده شده است، مراجعه کنید.

خواندن 754 دفعه
طراحی سایت طراحی سایت طراحی سایت طراحی سایت